یک مقام ارشد دولت ترکیه که نخواست نامش فاش شود، دوشنبه، ۲۲ ژانویه (۲ بهمن)، به بلومبرگ گفت که پارلمان ترکیه قرار است اواخر این هفته در مورد پیوستن سوئد به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) رایگیری کند.
این مقام دولت ترکیه گفت که حزب عدالت و توسعه به ریاست رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، که همراه با متحد ملیگرای خود اکثریت پارلمان را در اختیار دارد، قصد دارند پیوستن سوئد را به ناتو تصویب کنند.
اگر ترکیه با پیوستن سوئد به ناتو موافقت کند، فقط یک مانع بر سر پیوستن این کشور به ناتو باقی میماند که همانا موضع مجارستان است.
به گزارش بلومبرگ، پس از پذیرش عضویت فنلاند در ناتو در آوریل گذشته، ورود سوئد نیز این پیمان دفاع نظامی و دامنه شمالی آن را تقویت میکند و توانایی آن را برای دفاع از جناح شرقی خود بهبود میبخشد. این دو کشور اسکاندیناوی که قبلا از عضویت در ائتلافهای نظامی خودداری میکردند، مدت کوتاهی پس از آغاز جنگ روسیه در اوکراین در اوایل ۲۰۲۲، درخواست پیوستن به این پیمان را ارائه دادند.
حمایت اردوغان از عضویت سوئد، بخشی از شبکه پیچیده مانورهای ژئوپلیتیکی آنکارا است. دولت اردوغان برای دستیابی به ۴۰ جت جنگنده اف۱۶ جدید و ۷۹ کیت بهروز رسانی برای نوسازی ناوگان هواپیماهای جنگی موجودش، حمایت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، را کسب کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کاخ سفید الحاق سوئد به ناتو را پیشنیاز فروش هواپیما به ترکیه اعلام کرده است، و اردوغان نیز گفته است که این دو موضوع باید به هم مرتبط باشند.
به نوشته بلومبرگ، یک کمیته کلیدی پارلمان ترکیه ماه گذشته پس از اینکه استکهلم گامهایی در برآورده کردن خواستههای ترکیه برای سرکوب حامیان [مقیم سوئد] گروههای جداییطلب غیرقانونی در ترکیه (از جمله حزب کارگران کردستان که اتحادیه اروپا آن را سازمانی تروریستی میداند) برداشت، از پیوستن سوئد به ناتو حمایت کرد. سوئد همچنین محدودیتهای صادرات تسلیحات به ترکیه را لغو کرده است. با این حال، قوانین سوئد در حوزه آزادی بیان، سرکوب ابراز حمایت عمومی و علنی از استقلال کردستان را برای استکهلم سخت میکند.
دولت اردوغان، فعالیت گروههای کرد مخالف خود را در کشورهای اسکاندیناوی، «تروریستی» میداند و بارها از مقامهای دولتی این کشورها خواسته است که جلو فعالیت این گروهها را بگیرند.
روند پذیرش درخواست پیوستن سوئد به ناتو بیش از یک سال و نیم در جریان بوده است و ترکیه و مجارستان تنها متحدان این پیمان بهشمار میروند که هنوز عضویت سوئد را تصویب نکردهاند. حمله مسکو به اوکراین، ژئوپلیتیک اروپا را متشنج کرده است و همین امر باعث گرایش فنلاند و سوئد برای پیوستن به ناتو شد که اعضای آن متعهد به دفاع از یکدیگر در برابر حمله احتمالی قدرتهای خارجیاند.
با ورود فنلاند، تعداد اعضای ناتو به ۳۱ عضو افزایش یافت. پیشبینی میشود که پس از عضویت کامل سوئد، این کشور صدها نیرو برای تقویت نیروهای ناتو به لتونی بفرستد.